'Ik ben weer mens'

Schizofrenie & beschermd wonen

Een veilige en prikkelarme woonomgeving, met aandacht, continuïteit en structuur. Waar lotgenoten en begeleiders jouw gedrag herkennen en accepteren. Waar je in je waarde wordt gelaten en je eigen leven kunt leiden.

Dit kenmerkt de beschermde woonomgeving die Triade biedt aan mensen met schizofrenie. In de woning draait het om meedoen! Zelf het huishouden runnen, deelnemen aan de maatschappij en contacten leggen. Dat maakt uw leven leuk en waardevol. Ondersteuning is er natuurlijk ook: begeleiders zijn 24 uur per dag beschikbaar.

Unieke woningen
De beschermde woonomgeving van Triade is uniek in Nederland en te vinden op twee locaties: aan de Stavorenstraat in Lelystad en het Kick Wilstraplantsoen in Almere.

Voor wie?
Beschermd wonen is er voor mensen met
• schizofrenie
• psychotische stoornissen
• moeilijk te begrijpen gedrag
• een psychische beperking

Methodieken
Wij streven ernaar dat onze cliënten zoveel mogelijk zelf dingen doen. Het versterken van eigen kracht en regie, noemen we dat. Dit uitgangspunt staat centraal in de wetenschappelijk bewezen methodiek die we gebruiken bij deze woonvorm: Rehabilitatie & Herstel.

In het kader van het lustrum van het Kick Wilstraplantsoen in Almere is er een speciale jubileumuitgave geweest waarin meer te lezen is over dit ouderinitiatief.

carola over beschermd wonen

Carola van Alphen woont al heel wat jaren op het Kick Wilstra Plantsoen in Almere. Er wonen 38 mensen in de geschakelde woningen waarbij de tuinen op elkaar aansluiten en waar een inloopruimte is. Er wonen alleen mensen met schizofrenie, waardoor ieder elkaars probleem herkent.

Ritme en rust
'Ik heb hier mijn eigen woning en ben heel zelfstandig,' vertelt Carola. 'Doordat ik door mijn ziekte niet kon werken dreigde er voor me al snel het gevaar van isolatie. Nu ik hier woon, met lotgenoten om mij heen, voel ik mij veilig. Wij begrijpen elkaar. Ik heb hier zelfs mijn vriend leren kennen. Door het Kick heb ik een ritme in mijn leven, contacten om me heen en de rust om wat te doen. Ik schrijf namelijk graag, voornamelijk over mijn ziekte.'

Veilig gevoel
'Het mooie aan dit project is dat iedereen precies de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft. Ik kan het bijvoorbeeld soms niet overzien. Dus krijg ik hulp bij het huishouden en behandelen van mijn post. Daarnaast is er iemand die een oogje in het zeil houdt of het nog wel goed met me gaat en of ik me niet te druk maak om dingen. Maar er zijn ook bewoners met een heel andere zorgvraag. Die vinden het bijvoorbeeld eng om boodschappen te doen en dan gaat er iemand mee. De lotgenoten om me heen maken dat het veilig voelt. 

Vragen?
mail ons