Gezinshuizen

Soms gaat het thuis niet meer. De veiligheid en gezelligheid van je echt thuis voelen, zijn er niet meer.

In de gezinshuizen van Triade snappen we dat een kind zich veilig wilt voelen, en leuke dingen wilt doen. Zich verder ontwikkelen. De gezinshuizen zijn een prettige, vervangende woonomgeving voor kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Pedagogisch geschoolde gezinshuisouders helpen de kinderen zich zo goed mogelijk te ontwikkelen en gaan daarbij uit van de behoeften van het kind. Ze bieden structuur en leren kinderen omgaan met bijvoorbeeld boosheid en verdriet.

Contact herstellen
We betrekken, als het mogelijk is, ouders bij de begeleiding en werken samen aan een terugkeer naar huis.

Voor wie?
Gezinshuizen zijn er voor kinderen en jongvolwassenen die niet thuis kunnen wonen. Al dan niet met een rechterlijke maatregel.

Methodieken
Wij streven ernaar dat onze cliënten zoveel mogelijk zelf dingen doen. Het versterken van eigen kracht en regie, noemen we dat. Dit uitgangspunt staat dan ook centraal in de wetenschappelijk bewezen methodieken die we gebruiken: Gezin Centraal, BOL/EIM, Triple C, Vlaskamp en Rehabilitatie & Herstel.

In een kindvriendelijke woonwijk in Lelystad staat een knus en gezellig gezinshuis. Het is er een gezellige boel, onder leiding van Suzan (38) en Vincent (41). Suzan vertelt: 'We wonen hier met z'n zevenen, plus een hond en een kat. Twee kinderen van onszelf van 15 en 13 jaar, en er wonen hier drie kinderen van 12, 13 en 14 jaar. We hebben verbouwd om het gezinshuis te kunnen beginnen, zodat iedereen hier een eigen slaapkamer heeft.'

Groot hart en huis
Suzan heeft een SPW 4-diploma en volgde een cursus in het opvoeden van getraumatiseerde kinderen. ‘Ik ben in dienst van Triade. Mijn man Vincent heeft een SPH-opleiding gedaan en is ook werkzaam in de jeugdzorg. We zijn het gezinshuis begonnen, omdat - vervelend genoeg - veel kinderen niet thuis bij hun ouders kunnen wonen. Ons huis en ons hart zijn groot genoeg om een aantal van deze kinderen op te vangen, op te voeden en te begeleiden, tot ze eraan toe zijn naar een vervolgplek te gaan.’

Suzan en Vincent denken dat een kind baat heeft bij vaste opvoeders in een gezinssituatie. ‘Hierin sluit de visie van Triade bij de onze aan. Want we proberen zoveel mogelijk een normaal gezin te zijn’, zegt Suzan. ‘Met normale regels, zoals helpen met tafeldekken en afruimen, de hond uitlaten, vaatwasser leegruimen en zelf je kamer opruimen.' De jongens blijven in principe tot hun achttiende in het gezin. Daarna kunnen ze in aanmerking komen voor begeleid wonen of een kamertraining. Kan dat niet, dan stromen ze mogelijk door naar een groep.

Voldoening
In het grote Lelystadse gezin is het nooit saai. ‘Zoals in elk gezin, zijn er bij ons ook wel eens spanningen. Maar die spreken we altijd snel uit. We hebben het vooral heel gezellig met z’n allen en we halen ontzettend veel voldoening uit wat we doen. Vooral omdat de jongens het fijn vinden om bij ons te wonen. Daar doe je het voor!'

Vragen?
mail ons