Werkbezoek wethouder Sparreboom

Wethouder Janneke Sparreboom is op bezoek geweest bij Triade om zich te laten informeren over het werk dat deze organisatie doet voor mensen met een verstandelijke beperking in Lelystad. Triade is één van de hoofdaanbieders van dagbesteding binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Lelystad en is verantwoordelijk voor de dagbesteding voor thuiswonende inwoners met een verstandelijke beperking.

Langs drie locaties

De wethouder ging op bezoek bij dagbestedingslocatie van Triade aan de Grietenij 17-05, zorgboerderij Buiten Gewoon en sloot met een high tea af bij Puur op Smaak op het MAC3PARK. Triade heeft 64 cliënten in de dagbesteding.

Verpakkingen dichtmaken

Het werkbezoek startte op de locatie Grietenij, waar Triade is gehuisvest en waar de wethouder te zien kreeg hoe mensen met een verstandelijke beperking hun dag doorbrengen. Bij het onderdeel Varyo wordt op creatieve wijze gewerkt met verschillende materialen en de gemaakte kunstwerken worden in de winkel verkocht. Vervolgens werd de wethouder op dezelfde locatie door Jip rondgeleid in een loods waar productiewerk wordt gedaan. Jip vertelde dat de mensen hier graag veel ruimte hebben omdat ze anders last van elkaar krijgen. Er staan dus grote tafels waar één persoon aan kan zitten en de loods is ruim opgezet. Sommigen plakken verpakkingen dicht en anderen knopen minuscule elastiekjes om sluitingen. In een hoek staat een grote papierversnipperaar waar een cliënt medicijndoosjes versnippert in lange dunne slierten. Jip kreeg van de begeleider te horen dat daar weer wc papier van gemaakt wordt. “Dat vind ik wel gek,” reageerde Jip.

Van atelier tot zorgboer

Lelystad kent verschillende locaties en mogelijkheden voor dagbesteding. Een aantal locaties is van Triade en anderen worden gerund door particulieren, zoals de zorgboerderijen. Wethouder Janneke Sparreboom: “Ik vind het heel belangrijk om met eigen ogen te zien wat dagbesteding betekent voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze mensen kunnen hun dag nu zinvol en in gezelschap van anderen doorbrengen. Ze ogen ontspannen en zijn toch actief bezig. De meeste mensen zijn niet in staat om op welke wijze dan ook betaalde arbeid te verrichten, maar kunnen soms wel vrijwilligerswerk doen.” Bij zorgboerderij Buiten Gewoon, onderaannemer van Triade, heeft de wethouder gezien hoe mensen onder begeleiding werken op een semi boerenbedrijf. De wethouder sloot haar bezoek af met een high tea, die verzorgd was door medewerkers van Puur op Smaak, gehuisvest in het MAC3PARK. Ook hier werken mensen met een verstandelijke beperking onder begeleiding van een jobcoach. Sommigen van hen beheersen hun taak zo goed, dat zij de overgang kunnen maken naar vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld Welzijn Lelystad of Coloriet. Zo werken er mensen in de horecavoorziening in Atolplaza en bij de Hoven, die opgeleid zijn bij Puur op Smaak.

Dagbesteding

De gemeente is op grond van de nieuwe Wmo verantwoordelijk voor de ondersteuning van inwoners met  een verstandelijke beperking die thuis wonen. Mensen met een ondersteuningsvraag kunnen een gesprek aanvragen bij het Sociaal wijkteam in hun wijk. Tijdens een keukentafelgesprek wordt door een medewerker van het Sociaal wijkteam samen met de cliënt gekeken wat iemand zelf (nog) kan, wat zijn omgeving kan betekenen en vervolgens welke professionele ondersteuning er nodig is. Is er dagbesteding nodig dan krijgt Triade als hoofdaanbieder de opdracht om de gevraagde ondersteuning te leveren óf onder te brengen bij een partij die ondersteuning biedt die beter aansluit bij de hulpvraag. Mensen die ondersteuning nodig hebben kunnen informatie opvragen bij het Sociaal Wijkteamnieuw venster in de wijk.

Vragen?
mail ons